Favorit grytan!

Efter en kväll/natt på stan är det gött att bara ligga i soffan. Men jag kände mig oförskämt pigg igår, så det blev så klart en tur ut till Mörarp. Vi startade med ett långkok vid halv tre som stod på spisen ända till kvällen. MUMS! När grytan stod på spisen gick vi och fikade med nybakta kanelbullar med masssa god fyllning i hos deras grannar. Efter det blev det en promenad med Diesel och vagnen. Mysigt! 

Det blev favorit chili grytan: 

1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2–3 msk olivolja
1 finhackad liten gul lök
2 finhackade färska jalapeño
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
svartpeppar ur kvarn
kryddblandning:
1 ½ msk anchochilipulver eller
1 stor anchochili
1 msk chilipulver
1 msk spiskumminfrön eller mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten

Tillbehör:
tomatsalsa 
avocado 
tortillachips 
creme fraich 
olika bönor  

Många i Texas hävdar att det är där chili con carne har sitt ursprung. En äkta chili från Texas ska, menar kännarna, inte innehålla bönor (de serveras separat) och lagas med köttbitar, inte färs. Den ska smaksättas med mycket chili och skiljer sig alltså rejält från vår försvenskade chili con carne.

För att få fram maximal smak av chilifrukterna kan man torrosta dem i en 225 grader varm ugn i cirka 5 minuter. Sedan delar man dem, kärnar ur dem och stöter fruktköttet i mortel eller kör det i mixer. Man kan göra det samma med spiskumminfröna.

1. Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

2. Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.

3. Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge.

4. Bryn köttbitarna i omgångar i litet av baconfettet samt lite matolja åt gången. Fiska upp köttet. Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Sätt till vitlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter. Ös ner chilipastan och fräs i ett par minuter.

5. Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt sjuda på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet när 5 minuter återstår.

6. Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. 

  
Grytan på spisen.
 
Till vår gryta hade vi sallad, avocado, tomatsalsa, tortillachips och lite ris.
 
Provade de nya tortillachipsen, här sweetchili men även den andra sorten som är i en rosa påse. Den var nästan godare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0